Çin, ABD Hava Sahasına Giren Casus Balonla İlgili Açıklama Yaptı

Çin, ABD Hava Sahasına Giren Casus Balonla İlgili Açıklama Yaptı
Yayınlama: 04.02.2023
12
A+
A-

ABD ile Çin arasında kriz yaratan casus balon hakkında Çin’den bugün açıklama geldi. Peki, Casus Balon nedir, ne amaçla ABD hava sahasında?

ABD Hava Sahasındaki Casus Balon Hakkında Çin’den Açıklama

Meteorolojik amaçlar gibi araştırmalar için uzay boşluğuna salınan hava balonunun, rüzgarlar sebebiyle rotasından çıkarak ABD hava sahasına girdiği açıklandı. Planlanan yolundan sapan casus hava balonu Çin ve ABD arasındaki gerilimi daha da artırmıştı. ABD topraklarını ve hava sahasını ihlal etmediklerini belirten Çin Dış İşlerine karşın, ABD Dışişleri Bakanı, Çin seyahatini ertelediğini açıkladı.

Pentagon Bugün Bir Balon Daha Tespit Etti

Perşembe günü tespit edilen casus balondan sonra Çin’den gelen açıklama gayet makuldü. Fakat bugün bir istihbarat balonu daha ABD semalarında görüldü. Çin casus balonu iki ülke arasındaki krizi tırmandırırken, Pekin yönetimi ısrarla bunun bir araştırma balonu olduğunu belirtiyor.

Gelen açıklamalar yeterli bulunmadığından, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pekin ziyareti ertelendi. Yaşanan casus balon olayını ‘sorumsuzca’ olarak niteleyen Washington, durumu uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Çin Casus Balonu Neden Vurulmuyor?

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler her zamankinden daha çok pamuk ipliğine bağlı. Askeri ve ticari alandaki faaliyetler iki ülkeyi birbirine karşı kışkırtıyor. Casus balonların neden vurulmadığı ABD basınında gündem oldu. Balonun vurulması ölüm ve yaralanma riskini taşıyor. Ayrıca 100 bin feetteki balonları vurabilecek havasavar silah sistemleri icat edilmedi.