Deprem Bölgesinde Salgın Hastalık Riskine Dikkat!

DSÖ uyardı: Türkiye’de deprem bölgelerinde solunum yolu hastalıkları riski artabilir! Yeni bir salgın meydana gelebilir!

Deprem Bölgesinde Salgın Hastalık Riskine Dikkat!
Yayınlama: 11.02.2023
81
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü, deprem bölgelerindeki salgın hastalık riskine karşı önemli bir uyarıda bulundu. İşte o açıklamalar…

DSÖ Uyardı: Deprem Bölgesinde Salgın Riski Büyük

Türkiye’yi yasa boğan depremin 6’ncı günündeyiz ve can kaybı 20 bini aştı. Deprem bölgelerinde ilk günden beri binlerce kişi bir arada hareket ediyor. Türkiye büyük bir pandemi atlattı, ancak salgın tehlikesi ortada kol gezerken yeni bir bulaşıcı virüs ortaya çıkar mı? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 3. seviye acil durum alarmı vermişti. Temiz su ve aşıya olan ihtiyaç şu an her zamankinden daha önemli. Yeni bir salgın başlayabilir uyarısı yapıldı.

Türkiye’ye Yeni Kaynaklar Getirilecek

DSÖ Türkiye depremi için duydukları üzüntüyü dile getirerek, 3. derece acil durum prosedürünün devreye girdiğini ve salgın riskinin yüksek olduğu Türkiye, Suriye, Afganistan gibi ülkelerde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. DSÖ, sağlık ekiplerini Türkiye’deki deprem bölgelerine ulaştırmaya devam ediyor. Kaynaklar ve ekipler kısa sürede yola çıkacak.

Solunum Yolu Hastalıkları Artabilir

DSÖ, Türkiye’deki deprem bölgelerinde çalışan ekiplerin ilk olarak birincil sağlık hizmetleri ile ilgileneceğini bildirdi. Kronik hastalık riskinin arttığı deprem bölgelerinde, solunum hastalıkları için uyarı yapıldı. Depremzedelerin ameliyat sonrası bakımı, rehabilitasyon, psikolojik destek durumlarının öncelikli olduğu vurgulandı.

Salgın riskinin temiz suya ulaşılamayan bölgelerde arttığını belirten DSÖ, çadır ve konteynerlerde yaşayanlarda solunum yolu hastalıkları ve beraberinde ciddi hastalıkların da görülebileceğini kaydetti.