Deprem Sonrası Crush Sendromu Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Deprem Sonrası Crush Sendromu Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?
Yayınlama: 07.02.2023
54
A+
A-

Deprem sonrası enkaz yığınının altında kalan kişilerde ezilme vakaları görülüyor. Peki, depremzedelerde görülen Crush Sendromu belirtileri nelerdir? Crush Sendromu tedavisi nasıl olur?

Crush Sendromu Nedenleri

Depremde uzun süre göçük altında kalan vatandaşlarda hem ezilme hem de vücut ısısında düşme gibi sorunlar meydana geliyor. Depremzedelerde sıkça gözlenen ezilme yani crush sendromu nedir, ezilmelerin sebebi nedir?

Vücut dokularının ezilmesi ve baskıya maruz kalması ile oluşan şişkinlik, ezilme, morarma, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği vakalarına Crush Sendromu denir. Çığ düşmesi, kar kütlesinin altında kalma, iş ve trafik kazası ve depremde göçük altında sıkışıp kalma gibi durumlar crush sendromu nedenleridir.

Crush Sendromu Belirtileri

Deprem sonrası crush sendromu yaşayan kişilerde şu semptomlara rastlanmaktadır:

Crush sendromu belirtileri arasında halsizlik, ödem, idrar renginin kahverengiye dönmesi, aritmi, düşük tansiyon, vücutta morluk ve ezikler, böbrek, kalp ve solunum yetmezliği. Uzun süre enkaz altında kalan depremzedede kalp, akciğer ve böbrek gibi organlar olumsuz etkilenerek vakayı ölüme kadar götürebilir.

Crush Sendromu Tedavisi

Deprem sonrası birçok kişide, özellikle göçük altında uzun saatler kalan depremzedelerde görülen crush sendromu tedavisi uzman doktor kontrolünde ve tam teşekküllü sağlık merkezlerinde yapılmalıdır. İlk müdahalede kandaki sıvı oranı saatte 1 litre hızla artırılmalıdır. Hastanın kandaki potasyum değerinin düşürülmesi ve fasiotomi tekniğinin uygulanması sonraki aşamalardır. Uygun ve gerekli görülürse böbrek hastalığı da varsa, diyaliz tedavisi de uygulanabilir.