Depremde Hayat Kurtarıyor: Sismik İzolatör Nedir?

Deprem anında sarsıntının etkilerini ve binanın çökme riskini azaltan sismik izolatör teknolojisi hayat kurtarıyor. İşte, sismik izolatör fiyatları!

Depremde Hayat Kurtarıyor: Sismik İzolatör Nedir?
Yayınlama: 10.02.2023
37
A+
A-

Deprem meydana geldiğinde sarsıntıyı mümkün mertebe en aza indiren teknoloji: Sismik izolatör nedir?

Sismik İzolatör Nedir?

Türkiye, pek çok bölgesinde yer alan fay hatları nedeniyle bir deprem ülkesi. Olası bir afette can ve mal kaybı akıl almaz boyutlara varıyor. Peki, deprem riski yüksek olan bölgelerde binalarda çökme riski nasıl azaltılabilir? Binaların depreme dayanıklılığını artıran bu teknolojinin adı sismik izolatör. Sismik İzolatör sayesinde binaların depreme dayanıklılığı büyük ölçüde artırılabilir. Yapıların deprem, rüzgar gibi etkenlere karşı yükünü azaltan sismik yalıtım sistemi sayesinde çökme riski de azalıyor.

Depremde Sarsıntının Etkisini Yüzde 80 Azaltan Teknoloji

Deprem anında binanın kolon ve kiriş yerlerinde kırılmalar meydana geliyor. Bir binanın bu yükü taşıma kapasitesi standart olarak 10’da 1’dir. Fakat sismik izolatör kullanılan yapılarda, risk tam yüzde 80’e kadar azaltılabilir. Kalıcı deformasyonu ve çökme riskini önleyen bu teknoloji pek çok hayat kurtarabilir. Deprem anında sismik izolatörün üzerindeki yapı sarkaç mantığı ile küçük bir salınım yapar. Taşıyıcı kolonların altında yer alan izolatörler, yanlara doğru salınarak sarsıntının şiddetini hafifletir.

Sismik İzolatör Fiyatları

Neme, ultraviyole ışınlara, pasa ve kimyasallara karşı korumalı olan kauçuk tabanlı sismik izolatörler, tam 60 yıla kadar da dayanıyor. Peki, deprem etkisini azaltan sismik izolatör fiyatları ne kadar? Yurt dışından getirtilen izolatör fiyatı ortalama 6.000 dolar. 5 katlı bir bina için 40 adet izolatör gerekiyor. Bu da bir bina için 4 milyon 500 bin TL’lik bir maliyet çıkarıyor.