Motorola’nın 50 Yıllık Cep Telefonu Devrimi

Cep Telefonu hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Her an her yerde iletişim kurabilmemizi sağlayan bu küçük cihazlar, teknolojinin geldiği noktayı gösteriyor.

Motorola’nın 50 Yıllık Cep Telefonu Devrimi
Yayınlama: 17.05.2023
245
A+
A-

Peki cep telefonunun icadı nasıl gerçekleşti? İlk cep telefonu aramasını kim yaptı? Bu soruların cevabını bulmak için 50 yıl öncesine gitmemiz gerekiyor.

Martin Cooper

1973 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Motorola şirketinde çalışan bir mühendis, tarihi bir telefon görüşmesi yaptı. Bu mühendis, dünyanın ilk ticari Cep Telefonu olan Motorola DynaTac 8000X’i geliştiren Martin Cooper’dı.

Dünya’nın İlk Cep Telefonu

Cooper’ın aradığı kişi ise rakip firmada çalışan Joel Engel’di. Engel de Cooper gibi dünyanın ilk taşınabilir telefonunu geliştirmeye çalışıyordu. Engel’in liderliğindeki ekip, Bell Laboratuvarları’nda, araç telefonları adı verilen ve hareket halindeyken arama yapılmasına olanak tanıyan cihazlar üzerinde çalışıyordu.

Uzun Bir Sessizlik Oldu

Ancak Cooper Engel’i sollayarak 3 Nisan 1973’te New York‘ta bir caddede yürürken onu aradı ve “Joel seni bir cep telefonundan arıyorum. Gerçek bir cep telefonundan.” dedi. Engel’in yanıtı ise uzun bir sessizlik oldu.

Cooper böylece dünyanın ilk cep telefonu aramasını gerçekleştirmiş oldu. Elbette o zamanlar cep telefonları bugünkü gibi küçük ve hafif değildi. Cooper’ın elindeki Motorola DynaTac 8000X yaklaşık bir kilo ağırlığında ve 23 santimetre uzunluğundaydı.

1.000 Dolar Bandıdaydı

Tam dolu şarj ile sadece 35 dakika kullanılabilen bu cihaz, 1983 yılında piyasaya sürüldüğünde ise bin dolar civarında bir fiyata sahipti.

Star Trek’ten İlham Aldı

Cooper’ın icadı kablosuz iletişim için büyük bir devrimdi. Cooper daha sonra yaptığı açıklamalarda, cep telefonunu geliştirirken Star Trek dizisindeki kaptan Kirk’ün kullandığı iletişim cihazından ilham aldığını söyledi.

Mucit

Ayrıca Cooper, insanların özgür olması gerektiğini ve kablolarla bağlı olmaktan kurtulması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Cooper bugün 92 yaşında ve hâlâ kablosuz iletişim alanında çalışmalarına devam ediyor. Cep telefonunun mucidi olarak tanınan Cooper, aynı zamanda kablosuz iletişim endüstrisinin kurucusu olarak da biliniyor.