Kululu Muharrem Demirok, İsveç Tarihindeki İlk Türk Siyasetçi

Kululu Muharrem Demirok, İsveç Tarihindeki İlk Türk Siyasetçi
Yayınlama: 03.02.2023
45
A+
A-

Ailesi 70’li yıllarda Kulu’dan İsveç’e göç etti. İsveç’te doğan Kululu Muharrem Demirok, İsveç tarihinin ilk Türk kökenli siyasetçisi olarak biliniyor.

Kulu’dan İsveç’e Bir Siyaset Yolculuğu

Şu sıralar İsveç Merkez Parti Başkanı olarak görev yapan Muharrem Demirok, 1970’li yıllarda ailesinin Kulu’dan İsveç’e göz etmesi neticesinde, İsveç’te doğup eğitimini orada aldı. İsveç’te ilk kez bir Türk siyasetçi görev alıyor. Ülke tarihinde eşi benzeri görülmeyen olay, Demirok ailesinin Konya Kulu’dan başlayan yolculuğunun bir sonucu olarak göğsümüzü kabarttı.

Muharrem Demirok, İsveç Tarihindeki İlk Türk Siyasetçi

Dün Helsinborg kentinde düzenlenen Merkez Parti başkanlık devir teslim töreninde yaşananlar, dünya basınında da geniş bir yer buldu. Annie Lööf’ün görevini devralarak Merkez Parti’nin yeni başkanı olan Muharrem Demirok, seçimlerde tek aday idi. 1976 yılında İsveç’te dünyaya geldiğini ve ailesinin 70’li yıllarda Kulu’dan İsveç’e yerleştiğini ifade eden Demirok, hem Türk hem de İsveç kökenli. İsveç tarihindeki ilk Türk kökenli siyasetçi olma unvanına sahip.

Ailesinin kökeni Konya, Kulu olan Muharrem Demirok, İsveç’te siyasetçi olarak görev alıyor. Linköping Kent Belediye Meclis üyesi olarak 14 yıldır görev alan Demirok, geçen sene ilk kez milletvekili oldu. Türk vatandaşlığını sonlandıracağını açıklayan Demirok, İsveç’te çifte vatandaşlık konusunda eleştiri alıyordu.

Muharrem Demirok Kimdir?

3 Eylül 1976; Huddinge doğumludur. Türk kökenli İsveç vatandaşı, Merkez Parti MKYK üyesi ve yeni başkanıdır. Ailesi 1974 yılında Konya Kulu’dan İsveç’e işçi olarak göç etmiştir. Linköping Üniversitesi’de Toplum Planlama Bölümünü bitiren Demirok, 2004 yılından bu yana siyaset hayatını sürdürmektedir.