YSK, Mühür Lekesi Tartışmasında Kararını Verdi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı oy pusulalarının ön yüzünde arkaya vurulan mührün mürekkep lekesinin bulunması durumunda bile bu pusulaların geçerli sayılacağını belirtti.

YSK, Mühür Lekesi Tartışmasında Kararını Verdi!
Yayınlama: 14.05.2023
86
A+
A-

Bu durum, 298 sayılı Kanun’un 98 ve 101’inci maddeleri kapsamında değerlendirilmektedir. Bu konuda parti temsilcileri tarafından YSK’ya şikayetler bildirilmiş ve YSK başvuruları inceleyerek tüm sandık kurulu başkanlarına bir mesaj göndermiştir.

Mesajda, ilgili Kanun maddeleri uyarınca söz konusu pusulalar hakkında oy sayım ve döküm esnasında işlem yapılması gerektiği belirtilmiştir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un 98’inci maddesine göre, üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılmaktadır.

Bu durum, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarfların geçersiz sayılacağı hükmünün istisnası olarak değerlendirilebilir.