Kulu’nun Tarihi

Kulu, Konya ilinin bir ilçesidir ve tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Kulu’nun Tarihi
Yayınlama: 15.05.2023
259
A+
A-

Kulu, klasik devirlerde Drya harabeleri üzerinde kurulmuştur. İlçenin adı kurucusu olan Kuluboğlu Mustafa Bey’den gelmektedir .  Kulu, Cilalı Taş Devri’nden itibaren çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Galat, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur .

Kulu, 16. yüzyılda Kureyşözü kazasına bağlı olarak Atçeken oymaklarının yaşadığı bir bölgeydi. Bugün hala Atçeken soyadını taşıyan aileler ve onatçılı gibi yayla alanları bulunmaktadır.

Kulu, 1708 yılında Osmanlı Devleti tarafından kaydedilen en eski belgede adı geçen bir yerdir. Ancak bu tarih kesinlikle Kulu’nun kurulduğu tarih değildir. Daha eski dönemlere aittir.

Kulu, 1923 yılında belediye ve 1954 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. İlk belediye başkanı İsmail Efendi Özbaran’dır . Kulu, 1965 yılında İsveç’e giden ilk göçmen işçilerden bir kısmını vermiştir.

İsveç’te kalabalık bir Kululu toplumu yaşamaktadır. İsveç Başbakanı Olof Palme’nin adı, ilçenin tek yeşil parkına verilmiştir.

Editör: Faruk Serin

Kaynak: KuluHaber.Net